Deling av bilder på sosiale medier

De aller fleste av oss tar gjerne noen bilder i løpet av dagen. Med smarttelefonene er det jo blitt enkelt å knipse noen bilder. Atter andre er litt mer avanserte og fotografer med et større kamera. Etter at et bilde er tatt er jo mange fristet til å dele dette med andre. Enten i en personlig melding på e-mail, på Messenger eller i det som benyttes i stadig mindre grad per MMS. De aller fleste ønsker dog å dele det med flere i et større fora på sosiale medier (SoMe). Det er ganske enkelt å gjøre, men det kan likevel være greit å få noen tips på veien.

Det er enkelt å dele og i dag så finnes det mange måter å dele bilder på SoMe. Det finnes flere tjenester for lagring av bilder. Noen er gratis mens andre må du betale for. I denne artikkelen går vi ikke mer inn på det, men om du er interessert i ekstern lagring så finnes det mye. Her vil vi gå inn på de mest brukte gratistjenestene for bildedeling.

Webak bilde1

Gigantene Facebook og Instagram

Der folk poster og deler flest bilder er ikke overraskende på Facebook. Det er veldig enkelt å dele et bilde via mobiltelefonen på Facebook. I app-en velger du bare det eller de bildene du ønsker å dele, finpusser dem med fotofiltrene og velger hvem som skal se dem i personverninnstillingene. Deretter er det bare å publisere. Dette med at man kan velge hvem som skal se bildene er en fin ting. Det er jo sikkert ikke alle personlige bilder du ønsker å dele med hele verden. Når bildene er publisert kommer de på veggen din på Facebook samt i albumet mobilopplastninger.

Webak bilde 4Den andre store kjempen for deling av bilder er Instagram. Antall mennesker som bruker denne tjenesten vokser enormt. Her velger du om du bruker et gammelt bilde eller om du deler et med det samme du tar det. Det samme gjelder også filmsnutter. Før du deler et bilde kan du finpusse det med mange stilige fotoeffekter. Når du synes bildet er tilfredstillende kan du legge til en tekst som forteller en historie etc. Du kan også legge til sted og putte på noen hashtagger. Bruker du en # finner andre folk bildet ditt om du søker på den hashtagen eller emneknappen. Når du deler bildet kan du også samtidig publisere det på andre SoMe som Twitter eller Facebook. På Instagram kan du også velge om du har en åpen eller lukket profil. Med en lukket profil har du kontroll på hvem som kan se bildene din.

Flickr og Snapchat er også populære til bildedeling

Webak bildeFlickr er også en populær tjeneste for fotolagring. Laget for amatørfotografer, men åpen for alle. Hele 51 millioner bruker tjenesten på verdensbasis. Der lager du bare din profil før du begynner å laste opp bilder. Der ledes du enkelt gjennom stegene du må gjøre for å laste opp et bilde. Støter du på utfordringer har Flickr også et flott hjelpeforum. Flickr har også en rekke tilvalg med synlighet og tilgjengelighet fordi du også kan bruke tjenesten som et bildebyrå. Dermed kan du dele bildene gratis, men også velge om du tar betalt for dem.

Snapchat er også en mulighet til å dele bilder med andre. Denne tjenesten er kanskje mest populær blant de yngste. Tjenesten gir deg sjansen til på dele øyeblikk i hverdagen med dine venner. Bildene vises bare for et definert tidsrom, og deretter er de borte. Imidlertid er det mulig å åpne opp for at “snappen” kan ses opptil flere ganger. Enkelt å sende et bilde er det ihvertfall, og det forklarer nok noe av populariteten hos de yngre brukerne også. Du åpner bare app-en, tar bildet, justerer med filtrene, merker hvem som skal få se og deretter sender du bildet.

Webak bilde3Tilslutt kan det være greit å tenke på dette med personvernet og hvem som kan se bildene. Deles bilder på SoMe vet man aldri om disse bildene deles videre av andre. Når noe deles på internett er det der for evig uansett hvor forsiktig man er. Tenk derfor på hva du deler. Spesielt av andre mennesker. Spør alltid om lov til å publisere av andre. Kan de ikke svare for seg, som for eksempel barn, er det smart å spørre seg om bildet eller filmen kan påvirke vedkommende senere i livet. Kan man ikke svare et tydelig positivt JA på dette er det kanskje best å ikke dele det på SoMe.

 Webak bilde2