Lagring i skyen

Webaksess skyDet er etterhvert blitt veldig vanlig og svært enkelt å lagre dokumenter, filer og bilder i det som kalles for skyen. For privatpersoner er dette relativt ukomplisert når det kommer til det juridiske. For bedrifter er det ikke det. Dette vil vi komme tilbake til i en senere artikkel. Denne gangen vil vi fokusere på lagring for privatpersoner og fortelle litt om hva dette er og fordelene og eventuelle farer forbundet med det.

Det fine med med lagring i skyen er at du da har tilgang til filene dine uansett hvor du befinner deg. Lagringstjenestene er som oftest gratis også. Opp til et visst nivå. Deretter må du betale for ekstra lagringsplass. Hva er så dette man så populært kaller for skyen? Jo en skylagringstjeneste er i virkeligheten en enorm server. Den befinner seg et eller annet sted på jorden i et nettverkssenter hvor det alltid er internettadgang. Det innebærer at du har adgang til filene dine som om de befant seg fysisk på din mobil eller pc. Bare du har adgang til internett.

Det fine med en slik tjeneste er at den er perfekt for de av oss som benytter flere enheter. Lett å dele med andre blir det også. Og så er det jo en håndsrekning til de glemske av oss. Tjenestene er gratis opp til en viss størrelse. Tanken bak er at selskapene som tilbyr lagringstjenestene vil selge til deg senere om du har større behov for lagring. En slik tjeneste er jo gjerne vanedannende, og er du blitt vant til å lagre på denne måten går du neppe tilbake heller.

Skyen er relativt trygg, men ikke forskånet fra menneskelig påvirkning

Noedatamaskin mobiltelefon laptop nettbrett smarttelefonn vil kanskje i utgangspunktet være litt skeptisk til en slik tjeneste med tanke på sikkerheten. Så hvor trygt er det egentlig? Hundre prosent sikkert er det
ikke, men det er vel ikke en statlig tjeneste heller. Flere av dem har også hatt ubudne gjester på besøk. Likevel kan man fastslå at en skylagringstjeneste er meget sikker. Og mye sikrere enn din egen harddisk. Den kan også bli angrepet av hackere. Og om harddisken din crasher risikerer du at alt av data går tapt. Den største faren for filene dine utgjør du faktisk selv.

skylagring google drive dropbox Filer i delte mapper kan endres og slettes fra alle enheter som er koblet til skyen. Derfor kan man heller ikke betrakte skylagringsmappen som en sikker backup. Skulle man ved en inkurie eller ved et uhell slette filen på en maskin, så er den – vips! – borte fra alle de tilkoblede enhetene. En skylagringtjeneste er dermed som alt annet ikke forsikret mot menneskelig feil. Denne risikoen øker selvfølgelig desto flere brukere som deler samme mappe. På nettet er det i dag tre tjenster som er populære. Det finnes også andre muligheter, men dette er de som de aller fleste av oss benytter. Det er Dropbox, OneDrive og Google Drive. I denne artikkel går vi ikke nærmere inn på dem, men kommer tilbake til dem ved en senere anledning.