Optimalisering av bilder for publisering på internett

Et fotokamea i en hånd. Bilde av en dame som lukter på blomster. Teksten Web Phote Resizer Making photos faster.
Mange som har prøvd å publisere bilder på internett har opplevd utfordringer forbundet med det. Det kan være fordi mange publiseringsverktøy for nettsider og sosiale medier (SoMe) har begrensninger i hvor store bilder du kan publisere. Noen ganger kan dette være så lavt som 1 MB. De fleste digitale kameraer og mobilkameraer som selges i dag lager bildefiler som krever større plass enn dette. Så hva gjør man da om man vil legge ut bildene på SoMe?

Lang nedlastingstid reduserer besøket

Grafikk av en panda som spiser bambusPå egne sider kan man ordne dette selv. Som webmaster kan man øke størrelsesbegrensningen. Om det er så lurt å tillate opplasting av store bilder er en annen ting. Store bilder betyr lengre nedlasting også. Og implikasjonen av det er at de som vil lese din artikkel eller så på bildet må vente lengre på at bildet lastes ned om det er stort. Alle undersøkelser viser at de aller fleste ikke har tid til å vente på sider som laster sent. Da går de heller vider til andre steder. Det betyr at du mister besøkende og lesere. For de som driver næringsvirksomhet medfører det tapte kunder og mindre salg. Og til slutt mindre igjen på bunnlinjen.

Så i stedet for å øke størrelsesbegrensningen er det bedre å fokusere på å komprimere bildet. Om det ikke er snakk om for mange bilder er det enkelt å bare beskjære bildet. Dette gjøres enkelt både på mobil og i bilderedigeringsprogrammer på pc. Ofte vil en liten beskjæring av bildet redusere størrelsen i antall MB betydelig. Deretter er det bare å publisere bildet. Imidlertid kan det være at du ønsker å redusere størrelsen på bildene mer enn hva en enkel beskjæring gjør. Dette for å gjøre nedlasting enda raskere, slik at din side eller dine bilder ikke taper i konkurransen med andre. Til dette finnes det mange gratismuligheter. Både i form av app-er og som annen programvare.

Et fotokamea i en hånd. Bilde av en sommerfugle. testen Web Resizer Making photos faster.

To enkle programmer for reduksjon av bildestørrelsen

Uten å si hva som er det beste vil vi bare nevne to eksempler her. Det ene er webrizer.com og det andre er tinypeg.com. Bruker du løsningen hos webrizer kan du optimalisere bildet og redusere størrelsen med over 80 prosent. Over 90 prosent er heller ikke unormalt. Dette uten at du ser forskjellen når du laster ned bildet på nettet. I tillegg kan du også kvalitetsforbedre bildet. Dette gjelder skarphet, kontrast, farvetone, farvemetning og lignende. Denne forbedringen kan øke antall kb noe, men ikke slik at det påvirker nedlastningstiden i særlig grad. Når det kommer til løsningen som tinypng tilbyr så gjør den mye av det samme. Og bildene reduseres som oftest med minst 70 prosent.

Grønne bambusrør. Tekst tiny pngÅrsaken til at bildestørrelsen kan reduseres så mye uten av du kan se forskjellen er at man reduserer antallet farver. I tillegg blir alt av unødvendig metadata fjernet. Og alle som tar bilder med fotokameraer, vet at dette tar mye plass. Så om man skal velge mellom en av disse to løsningene? Det kommer litt an på hva slags bilder du har og hvor mange det gjelder av gangen. Det fine med webrizer er at du kan laste opp bilder for redusering som er opptil 10 MB. Imidlertid kan du ta bare et bilde av gangen. Den store fordelen med tinypng er at der kan du laste opp og redusere opptil 20 bilder av gangen. Der kan imidlertid ikke bildene være større enn 5 MB.

Mobilbilder er som oftes ikke større enn 5 MB, så der kan du enkelt ta mange av gangen hos tinypng. For de av oss som tar bilder med fotokameraer må det gjøres et arbeid med beskjæring i forkant uansett. Fotograferer man i RAW-format er det ikke sjelden at et enkelt bilde kan være opp mot 20 MB. Da krever det mer beskjæring for det ene alternativet av disse to, men til gjengjeld kan du redusere mange flere av gangen.