Sammenligning av skylagringstjenester

Blå og hvit sky samt en mobil og et nettbrett med de samme skyeneForrige gang skrev vi om lagring i skyen og fordeler og ulemper med dette. Vi nevnte også de tre mest populære tjenestene som tilbys. Det er Dropbox, OneDrive og Google Drive. I forrige blogg gikk vi ikke nærmere inn på hver enkelt av dem, men det skal vi gjøre denne gangen. For de som fremdeles ikke bruker en slik tjeneste kan det jo være greit å sammenligene de forskjellige tilbudene, før man tar et valg.

En hånd med pekefingeren på skyen som tilføres informasjon fra pc, mobil og nettbrettI dag er Dropbox den største tjenesten, men samtidig er det også den tjenesten som tilbyr minst gratis lagringsplass. Det er enkelt å registrere seg og få en konto. Deretter brukes tjenesten via nettleseren. Imidlertid er det slik at om du skal ha full nytte av tjenesten må den lastes ned på alle enheter. Ellers får du ikke brukt Dropbox som en delt mappe. For deling av bilder her og nå samt tekstdokumenter er tjenesten godt egnet. For flytting av filer mellom enheter er den ikke rask. Da er det bedre med en minnepinne. Det er mulig å øke lagringsplassen ved å verve venner, men likevel er det et godt stykke opp til lagringskapasiteten som konkurrentene tilbyr. Dropbox har heller ingen papirkurv om uhellet er ute.

Siden de alle fleste har en eller annen Google-konto fra før er det enkelt å sikre seg litt lagringsplass med Google Drive. Det er bare et klikk unna. Da får man 15 GB og integrasjon med andre Google-tjenester som for eksempel Docs. Dette er en gratiskonkurrent til Microsoft Office. Dokumenter kan da deles overalt med alle. Selv om de ikke har en Google-konto. Er uhellet ute har Google Drive en papirkurv. Det gir ekstra sikkerhet om noe slettes ved en inkurie. Når det kommer til opplasting er kapasiteten omlag 30 minutter for 1 GB. Nedlasting av det samme går raskt og tar syv minutter.

Symboler for skylagringstjenester med hvite skyer i bakgrunnenDet fine med OneDrive er at skylagringen er en del av operativsystmet ditt. Her utnytter Microsoft markedsdominansen sin når det kommer til office-pakker og operativsystemer. Og med sine sterkeste våpen som Windows og Office.  Du får både i pose og sekk. Har du de nyeste versjonene av Windows er du automatisk med. Ønsker du å øke lagringskapasiteten til 1TB, som du også får hos Google, får du med mye mer. Da følger Office 365 med. Ikke bare til en, men hele fem datamaskiner. I tillegg til fem nettbrett også! Og så får du 60 minutters samtaletid i måneden på Skype. Den gratis lagringsplassen er på 15 GB. I tillegg kan du sikre deg 20GB til ved å verve venner. Har du en Windows Phone er det ingen tvil om at OneDrive er den beste tjenesten. Den støtter alle Microsofts egne enheter. OneDrive var først ute med papirkurvfunksjonen. Så også her er ikke filer borte for alltid om de slettes ved et uhell. OneDrive er heller ikke den raskeste tjenesten. Opplasting av 1GB tar marginalt lengre tid enn på Google Drive, men nedlastingen går betydelig saktere.

Hva man skal velge blir jo alltid en smakssak, men om man ser på alt som følger med er OneDrive den skylagringstjenesten som er førstevalget, relativt tett fulgt av Googles løsning.